Välineet muuttuvat, mutta sanan säilä ei tylsisty koskaan. Laadukkaiden toimituksellisten artikkeleiden, vapaamuotoisempien, lukemaan houkuttavien tarinoiden, sosiaalisessa mediassa toimivien tehokkaiden tekstien tai vaikuttavien puheiden aika ei todellakaan ole ohi.

Kirjoittamisesta puhuminen on usein ristiriitaista. ”Kyllähän kuka tahansa nyt kirjoittaa osaa. ” ”No kyllä minä, mutta kun tässä on nyt niin kiire.” Eli ei, kaikilta ei tekstiä synny. Eivätkä kaikki osaa hypätä korkeutta, puhua espanjaa tai koodata kännykkäpelejä. Kirjoittaminen vain kuuluu samaan joukkoon auton renkaiden vaihtamisen tai omakotitalon rakentamisen kanssa. Pitäisi osata itse, muuten ei ole kunnon ihminen.

No, unohda kulttuurimme painolasti. Tokihan asiantuntijan teksti kaipaa joskus stilisointia ja oikolukua. Ja sillä on oikeasti merkitystä.

Oikolukuohjelmien, automaattisten tekstinsyöttöjen ja peruskoulun äidinkielen tuntien annin unohtamisen yhdistelmä voi tehdä ansiokkaasta tekstistäsi epäluotettavan ja sen merkitys voi muuttua alkuperäisestä tarkoituksestasi. Vaikka lukija ei itse hallitsisi kaikkia yhdyssanojen ja välimerkkien oikeinkirjoitustapoja, hän kuitenkin todennäköisesti tunnistaa virheet. Ja se vaikuttaa hänen käsitykseensä osaamisestasi.

Jos kaipaat neuvoja, on Kotimaisten kielten keskuksen Kielitoimiston ohjepankki oiva apu.

Katsotuimmat ohjeet tätä kirjoitettaessa ovat:

 

Et siis ole yksin etkä ainoa. Rohkeasti tulta päin ja kirjoittamaan!