Sisäinen viestintä, se viestinnän haasteellisin laji. Lajin taitamattomuus iskee useimmiten sen kuuluisan märän rätin silmille ja vanha sananlasku ”Toinen puhuu aidasta ja toinen aidanseipäästä” on tosi kuin vesi.

Vuosia sitten olimme ystäväperheen luona kylässä, lapset olivat pieniä ja osuivat lasten tapaan usein asian ytimeen.  Aamulla nousin laittamaan  aamupalaa ja poikamme otti käteensä ison piirustustaulun, sellaisen, josta voi pyyhkiä piirustuksen pois ja piirtää aina taas uudelleen. Ystävillämme oli olohuoneessaan iso akvaario ja siihen syttyi juuri samaan aikaan valot, kalatkin tarvitsevat nähtävästi kunnon vuorokausirytmin.

Poika asiasta innostui, juoksi kohti akvaariota ja huusi: ”Minä piirrän akvaarion!” Tähän talon tyttö sanoi painokkaasti: ”Et varmaan piirrä”. Johon poika: ”Piirrän”, tyttö: ”Et piirrä” ja niin edelleen. Molemmat vahvoina asiansa päällä ja ilmeet kertoivat, että molemmat ovat täysin oikeassa. Sitten poikani tuli kysymään minulta että, äiti, saanko minä piirtää akvaarion? Sanoin että toki, tuohon piirustustauluun. Sitten kysyin tytöltä, että luulitko ystäväsi piirtävän tuohon teidän akvaarioon, johon tyttö vastasi tomerana: ”Juu-u, luulin.”

Sama asia, molemmat oikeassa ja silti väärässä.´Juuri tämän vuoksi meidän pitää osata olla vuorovaikutuksessa toistemme kanssa. Vuorovaikutuksen merkityksellisyys on siinä, että tulemme ymmärretyiksi ja ymmärrämme. Ymmärrys tuottaa arvoa.

Älä oleta tietäväsi mitä toinen tarkoittaa. Kysy, keskustele, pääse samalle aaltopituudelle.  Muista, että ihmisillä on kyllä yleensä halu ymmärtää toista, mutta omasta kokemuspohjasta johtuen se ei aina ole mahdollista. Samat asiat voivat tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Nörtille sana ylläpito tarkoittaa moitteettomasti toimivaa palvelinta, sisällöntuottajalle taas aktiivista sisällöntuotantoa nettisivuilla.

Olen vuosien varrella huomannut, että suurimmat  murheet ovat syntyneet tilanteista, joissa olen olettanut jotain. Olen olettanut ymmärtäväni tai olettanut että minua ymmärretään, olettanut jonkun asian hoituvan, listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Älä siis koskaan oleta mitään. Varmista, että kaikki osalliset ovat niin sanotusti kartalla. Älä häpeile kysyä ja muista, että suoruus ei poissulje kohteliaisuutta.  #äläoleta #vähemmänyllätyksiä #vuorovaikutus <3