Jokainen media uutisoi etätyöstä. Siitä, miten nopeasti me vihdoin hyppäsimme etätyöaikaan. Aikaan, joka olisi ollut mahdollista jo aiemminkin. Nyt pohditaan sitä, voisiko kasvukeskusten ulkopuolella elää ja tehdä töitä entistä isommalla joukolla.

Etätyötä voi tehdä kasvukaupungissa, jossa fyysinen työpaikka sijaitsee muutaman kilometrin säteellä. Etätyötä voi tehdä pienemmällä paikkakunnalla ja käydä joskus toimistolla, missä se sitten sijaitseekaan. Etätyön ”salliminen” vaikkapa yhdeksi päiväksi kerran viikossa on joillekin työnantajille iso myönnytys. Joillekin työnantajille etätyö on rekrytointivaltti ja luonteva etä- ja lähityön yhdistäminen jossain paikoissa puolestaan täysin itsestäänselvyys.

Mutta mitä jos puhuisimme paikkariippumattomasta työstä? Paikkariippumattomasta rekrytoinnista? Ihastuin paikkariippumattomuuden termiin, kun huomasin uutisen Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määtän tekemästä selvityksestä. Olin kyllä jälkijunassa, termi ei ole uusi, mutta en vaan ole siihen törmännyt tai en ole sitä hoksannut.

Suunta paikkariippumattomaan työhön ja entistä parempaan alueelliseen läsnäoloon: Selvityshenkilö Tytti Määtän loppuraportti

Ihastuttaa ajatuskin avoimesta työpaikasta sijainnilla paikkariippumaton. Se tarjoaisi aivan uusia mahdollisuuksia monelle hakijalle. Ja monelle työnantajalle, erityisesti niille, jotka etsivät työntekijöitä, mutta joutuvat valittelemaan, että kunnan X tai maakunnan Y vetovoima ei riitä työvoiman saantiin.

Sanana paikkariippumaton maistuu vahvemmalta kuin etätyö. Se tuntuu ajatuksena erilaiselta, ihan uusia ajatusmalleja avaavalta. Ja tämä meneillään oleva poikkeustila tarjoaa tälle sanalle konkreettisen tulevaisuuden.

Jos työpaikassasi on tätä sijaintia jo käytetty, laita viestiä, kuulisin mielelläni lisää.

Edit 13.5.2020: Twitter just told employees they can work from home permanently

Lupaavaa, eikö totta?